VÝPRODEJ se slevou až do 50%❗Loučíme se s více produkty a vzory 👋 Všechny výprodejové kousky naleznete ZDE!

Kategorie
 
 
 
 
 

Od návrhu až po finální produkt. Jak probíhá výroba MOE legín a punčoch?

Autor: Dáša Uherková     Datum: 11.05.2022     Čtení na: 2-3 min.

Přemýšleli jste někdy nad tím, jaký výrobní postup se skrýva za výrobou našich legín nebo punčoch? Jedny legíny nebo punčochy projdou rukama přibližně devíti lidí před tím, než si je můžete z našeho e-shopu moekids.cz objednat. Je to zajímavý a složitý proces, který v každém kroku vyžaduje zkušenost pracovníků a my vám ho v tomto článku velmi rádi přiblížime.

Jaké kroky předchází výrobě legín a punčoch?

Celý proces začíná vymýšlením samotných vzorů, které plánujeme na legíny nebo punčochy použít. Vzory je následně potřeba odsouhlasit výrobními experty, protože ne vše, co navrhneme, je možné také vyrobit, a tak často naše nové návrhy přizpůsobujeme různým technickým specifikacím a strojovým možnostem. Stejně tak máme určitá omezení i při výběru barev, které jsou dané barevnou paletou dodavatele přízí.

Naše navrhnuté designy se před začátkem výroby nahrávají do speciálního programu, díky němuž mohou být vloženy i do pletacího stroje.

Příprava samotného vzorku nového designu probíhá na stejných strojích jako celá výroba. Kvůli takovému vzorování je tedy nutné celou výrobu na daném stroji zastavit, ponastavovat potřebné parametry, vyměnit cívky přízí a až po dokončení prototypu může být výroba opět spuštěna. Z důvodu takového zásahu do celkového procesu, není možné prototyp vytvořit kdykoliv na počkání, většinou trvá týdny, něž se naše návrhy dostanou na prototypování, protože veškeré činnosti kromě výroby jsou dopředu naplánované.

Vždy je vytvořeno více kusů vzorku, které jsou nejdříve kompletně dokončeny a následně testovány. Během testování zjišťujeme hlavně funkčnost výrobku. Po jeho dokončení se vzorek posílá k odsouhlasení nám i zákazníkovi.

Když je design i finální prototyp schválený, můžeme začít vyrábět.

Prvním krokem je objednání materiálu podle rozpisu výroby. Některé materiály jsou trvale skladem, tudíž kdykoliv k dispozici. Na naše výrobky však používame i barvy přízí, které jsou na zakázku, a tak je potřeba zadat jejich barvení včas a neohrozit tím samotný výrobní proces. Dodání takové příze může trvat 1 až 3 měsíce. Materiál je objednávaný jen od ověřených dodavatelů, kteří mohou doložit požadované certifikáty kvality (např. OEKO-Tex).

Jak probíhá výroba legín a punčoch?

Výroba těchto dvou kusů oblečení je velmi podobná. Každá nohavice a klín se pletou zvlášť. Pletení jedné nohavice trvá přibližně 15 minut, výsledný čas však záleží na vzoru a velikosti. Po upletení ze stroje získáváme neforemné kusy, které se kontrolují a ukladají podle druhu.

U punčoch tyto kusy připomínají neukončené válce a tak je potřeba zašít špičky. Dalším krokem je odstřihávání a začišťování konců a kontrola obou stran. Nejdůležitějším a zároveň najnáročnějším krokem je formování, které lze přirovnat k žehlení.

Toto formování probíhá na speciálním stroji. Před formováním sa pletenina nejdříve namočí a následně se nohavice nasouvá na horkou formu, kde je  narovnávána, u punčoch se navíc kontroluje pata a špička. Formy jsou průběžně posouvány a horkou párou je výrobek fixován. Práce s tímto strojem vyžaduje velkou obezřetnost, aby nedošlo k popálení, a zároveň i fyzickou kondici, protože u stroje je nutné po celou dobu stát. Jedná se o jednu z najnáročnějších operací celého výrobního procesu.

Po skončení formovaní jsou hotové nohavice uloženy podle velikostí a znovu podrobeny kontrole kvality. Následně se párují vždy dvě nohavice, které se spolu s klínem nastřihnou a přišijí k sobě. Některé modely už mají gumu přímo v pletenine, jiným se musí teprve navléct. U nás jsme postupně přešli na tzv. tunelovou gumu, kde je potřeba gumu do zašitého horního lemu navléct, jde tedy o další úkon navíc. Z krejčovské dílny putují punčochy a legíny na skládání a balení, odkud jsou posílány do našeho skladu a následně odesílány přímo k vám.

Legíny a punčochy jsou vyrobené, ale co odpad?

Jako převážná většina produktů i legíny a punčochy tvoří při výrobě odpad, který se ale snažíme co nejvíce minimalizovat. Například i volbou vhodných vzorů či objednávaním většího množství legín a punčoch, protože každé rozběhnutí výroby určitého vzoru je spojené s nastavením stroje a vyprodukováním několika zkušebních nohavic, které není možné použít a tvoří tak odpad. Při nižších, ale častějších objednávkach by tedy odpadu vznikalo kvůli nastavování stroje mnohem víc.

Výrobce našich MOE punčoch a legín odpadový materiál skladuje a v pravidelných intervalech dodáva jiným firmám k dalšímu zpracování či recyklaci. Z odpadu se vyrábí například netkané textilie používané v zahrádkářství nebo automobilovém průmyslu. Odpad najde využití i v chráněných dílnách, kde z něj šikovní lidé dokážou ušít roztomilá zvířátka nebo hračky.

Při koupi legín nebo punčoch MOE vám můžeme zaručit, že prosly férovým a bezpečným výrobním procesem. Koupí zároveň podpoříte lokální výrobu a naší slovenskou značku, která se dlouhodobě snaží přinášet praktické, udržitelné a nadčasové kousky šetrné k přírodě a bez obsahu toxinů či jiných zdraví škodlivých látek.

Věříme, že vás přiblížení tohoto procesu výroby zaujalo, a budete zvědaví i na výrobní postupy našich dalších produktů. Plánujeme je pro vás postupně připravovat.

Pokud se vám náš článek líbil, budeme rádi za jeho sdílení. Nezapomeňte sledovat také naše sociální sítě, kde se dozvíte informace nejen o všech novinkách, ale i zajímavosti ze zákulisí MOE.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze