VÝPRODEJ se slevou až do 50%❗Loučíme se s více produkty a vzory 👋 Všechny výprodejové kousky naleznete ZDE!

Kategorie
 
 
 
 
 

Barbora Yurkovic: Nejjednodušší způsob jak docílit kapslového šatníku je použít barevné kombinace.

Autor: Miroslava Schneider     Datum: 30.11.2021     Čtení na: 3-4 min.

Ještě nedávno připravovala šatníky pro světově známe osobnosti, dnes inspiruje každého, kdo má otevřenou mysl a záleží mu nejen na módě, ale také na planetě. Stylistka Barbora Yurkovic se o své bohaté zkušenosti z oblasti módy, materiálů a kombinování oděvů dělí na svém bloguInstagramu. My jsme se v rozhovoru s ní zaměřili na šatník našich dětí.

I Barbora patří mezi naše zákaznice a pro nás samotné je velkou inspirací. Kromě toho, že vždy ráda a ochotně poradí, vyzařuje z ní klid a důveryhodnost. Na druhý díl našeho blogového seriálu rozhovorů s inspirativními ženami jsme si společně počkali trochu déle, s o to větší radostí vám v něm dnes představíme právě Barboru Yurkovic.

 

Začneme obecně. Co je vlastně kapslový šatník?

Kapslový šatník by měl sestávat přibližně z 40 kusů oblečení, které se mezi sebou dají snadno kombinovat. Nepočítá se do něj příležitostné nebo sportovní oblečení ani spodní prádlo.
Výsledkem by měl být šatník vyskládaný na míru, promyšlený tak, abyste dopředu znali kombinace a jeho možnosti. Abyste každou věc oblékali s láskou a co nejdéle, bez dalšího nakupování.

Proč tento pojem vznikl, jak se k němu módní stylisti dostali?

Pojem „kapslový šatník“ vznikl v 70. letech minulého století jako reakce na potřebu optimalizovat šatník žen pracujících v byznys sféře. Za zakladatele pojmu můžeme považovat Susie Faux, majitelku butiku, která navrhla pár nadčasových modelů. Podle ní stačily ženám na byzny pozicích dva páry bot a dvě kabelky. Termín pak zpopularizovala Donna Karan ve své kolekci „7 easy pieces“. Celá kolekce byla navržená tak, aby obsahovala najzákladnější nadčasové kousky. Ty zaručovaly různe kombinace a v neposlední řade komplexní styl majitelky, který mnoha ženám chyběl.
V poslední době se kapslový šatník dostáva do povědomí znovu – tentokrát jako způsob, kterým můžeme pomoci zpomalit ničení naší planety Země.

Jak je možné tento koncept aplikovat na oblečení pro děti? 

Pokud dámsky kapslový šatník obsahuje okolo 40 kousků oblečení, dětský asi o polovinu méně. I tady platí, že oblečení na sport, příležitostné oblečení a spodní prádlo se do kapslového šatníku nepočítá. Najjednodušší způsob jak docílit takového šatníku je pomocí barevných kombinací a vhodně zvolených materiálů. Další možností, jak být udržitelnější, je volba střihů, které rostou s dětmi. Body s prodlouženým dvojtým zapínaním, svetry a bundy o číslo větší, u kterých stačí ohrnout rukávy, nohavice s nastavitelnou gumou v pase a podobně. Co nejudržitelnější šatník pro děti je možné poskládat díky správné volbě materiálů – není jedno, co svému dítěti oblékáte. Ani jemu, ani naší planetě. Určite doporučuji upřednostnit bio bavlnu před klasickou bavlnou, nejlépe s certifikátem GOTS. Skvělý materiál je také modal, vyrobený z bukové dřeviny. Málokdo ví, že dokáže absorbovat až o 50 % více vlhkosti, takže se dítě tak rychle nezpotí. Navíc je velmi příjemný a poddajný, připomína jemný bavlněný úplet. My máme velmi rádi také merino, a celkově vlněné věci. Praní není vůbec takový horor, jak by se mohlo zdát. Vlna je termoregulační, odpuzuje špínu a vodu a když jí přijdete na chuť, už z vašich šatníků nezmizí. My máme skříně upravené tak, aby si děti mohly oblečení samy vybrat. Věci jsou roztříděné do přepravek z IKEY, a poskladané formou, jakou skladá oblečení Marie Kondó. Je to jednoduché a snadněji sa tak udržuje přehled a pořádek.

Máš tip, jak dítě motivovat, aby si svoje oblečení samo uklízelo a staralo sa o něj?

Není to nic speciálního. Od doby, kdy moje děti začaly chápat svět okolo sebe, zapojovala jsem je do aktivit: perou se mnou, uklízejí oblečení z prádelny do do pokojů, je to jedna z domácích prací, kterou jim můžeme bez obav svěřit, protože si nemají jak ublížit. Vždy před sprchou si odloží špinavé oblečení do sáčku na praní, ví, kam která barva patří. Občas po večerech sedím s Malvi a skladáme společně oblečení, ale nemyslím, že se mi to podaří i s Edem. On je totiž ten, který nám ty kupy rozhazuje, hah.

Příklad kapsle školáka, jak to máme my:

Drtivá většina oblečení je poděděná nebo se jedná o bazarové věci, které už ledacos zažily a nebude mi až tak líto, když se znehodnotí. Záleží, do jaké školky chodí vaše dítě. Malvi chodila do lesní, takže jsme potřebovali silnou výbavu do exteriéru a do interiéreu přesně takové věci, u nichž nevadilo, že se zničí. Velmi jsme si oblíbili vlnu, protože nesaje vodu (pokud v ní dítě vysloveně nesedí), ale hlavně všechno bláto a špína se velmi snadno, bez praní, odstraňuje. My jsme zatím Malvínin Disana kabát a kalhoty neprali ani jednou. A to už v něm za dvě sezóny zažila nejednu opékačku či ohazovačku blátem, tento rok půjdeme do stejné výbavy. Druhou variantou je softshell, který volíme, když je zima, velké mokro nebo prší. Kapsli si poskladáte nejlépe tak, že zohledníte svoje možnosti a preference. I když je vlna jednoduchá, mnohým se zdá být komplikovaná. Vyžaduje prostě jiný přístup než například softshell, který hodíte jednoduše do pračky. Budete-li na to myslet, potom už bude jednoduché poskládat si spodní vrstvy oblečení tak, aby co nejlépe fungovaly mezi sebou. Jako základní kousek se rozhodně hodí set z merina – tričko a kalhoty, který se u nás nosí téměř každý zimní den.

Patří do kapslového šatníku jen lokálně vyrobené oblečení za vyšší ceny? 

Vůbec ne, můžete tam mít, cokoliv jen chcete, v případě, že to mezi sebou dobře funguje. Je ale nutné podotknout, že volbou kvalitních věcí předejdete tomu, že budete nakupovat víc. Správně zvolené a funkční věci nedávají takový prostor dalším nákupům.

Co s dárky od známých či prarodičů? Jak s nimi mluvit o tom, že se jako rodič chceme vyhnout nákupům nepotřebného oblečení? 

Toto je velmi individuální, každý z nás musí zhodnotit, co si může vůči rodičům dovolit, aby nenastala nepohoda. Pokud jsou to ale otevření lidé, určite jim dokážete vysvětlit, proč máte takový postoj a že chápete jejich potřebu obdarovat, ale že by přeci jen bylo pro všechny přínosnější, kdyby nakupovali to, co potřebujete nebo chcete. Zkuste seznam takových věcí vytvořit a povzbudit je. Neměli by mít pocit, že jim chcete vzít tu možnost. A když uvidí, že se budete opravdu radovat, mohlo by to začít fungovat.

Co barvy? Hovoří o nich koncept kapslového šatníku?

Doporučuji zvolit jemnější tóny, a do nich implementovat jednu, maximálně dvě výraznejší barvy, máte-li na ně chuť. Jako základ si můžete vybrat pastelové barvy nebo zemité, přírodní odstíny. Já jsem se už u Malvíny snažila nakupovat tak, aby to mohlo nosit i naše další dítě, bez oledu na pohlaví. Je to jeden z dalších kroků, který vás posouvá blíž k udržitelnosti.

Proč bychom se měli přiklonit k tomuto konceptu i u nás doma?

Protože budete přesně vědět, co k čemu obléci, budete mít mnohem méně věcí, a tak i méně práce. Zároveň je tento koncept v konečném důsledku ekonomičtější a samozřejmě i ekologičtější.

Pověz nám něco o sobě: kdo jsi a čemu se věnuješ? 

Jsem máma dvou dětí, která se snaží žít udržitelnější život a pomocí své práce k tomu vést i ostatní. Více než 15 let jsem pracovala jako stylistka, roky jsem připravovala styling na různá focení, do reklam nebo videoklipů a koncipovala jsem stylingy nebo celé šatníky klientům, mezi kterými byly například Mária Čírová, Zuzana Mauréry, Wanda Hrycová či bývalá první dáma Slovenska Martina Kisková. Tomuto se věnuji v dnešní době míň, protože mám dvě malé děti a během pandemie to nebylo možné skloubit. Právě tehdy jsem začala psát blog a rozvíjet svůj účet na Instagramu, kde sa snažím přinášet inspiraci. Kromě toho se věnuji poradenství a konzultacím pro lokální značky.

Do čeho ráda oblékáš svoje děti?

Naše šatníky a šatníky našich dětí jsou sestavené z věcí, které jsme koupili buď z druhé ruky nebo od lokálních značek a značek, které vyrábí eticky a s přihlédnutím na naši planetu.

Které kousky z MOE tě dlouhodobě nebo aktuálně nejvíc baví?

Máme doma nejedny ponožky a podkolenky i pár merino setů a velmi se nám osvědčily zateplené legíny. Nemohla jsem sa dočkat dámských pletených legín, které zatím nosily jen moje děti a já jen tiše záviděla.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze